Innovativ hybridstomme i Enköpings nya kommunhus: Trä, stål och betong i hållbart samspel

Heidelberg Materials Precast Contiga ansvarar för stomentreprenaden när Skanska uppför Enköpings nya kommunhus. Projektet är ett unikt hybridbygge som kombinerar trä, betong och stål i stomkonstruktionen.

– Hybridkonstruktioner är särskilt lämpliga för projekt som ställer höga krav på både minskade CO2-utsläpp och arkitektoniska lösningar som går utöver vad trä ensamt kan erbjuda. Byggnader med öppna, flexibla ytor och långa spännvidder drar särskilt nytta av hybridlösningar, säger Jörgen Sigurdsson, försäljningschef på Heidelberg Materials Precast Contiga i Norrtälje.

Stommen på Enköpings nya kommunhus består av väggar i KL-trä (korslimmat trä), pelare och balkar i limträ och stål, samt bjälklag i prefabricerade håldäck. Målet är att byggnaden ska certifieras enligt BREEAM, nivå Outstanding och uppfylla energiklass A enligt Boverkets krav.

– Betong i bjälklagen är särskilt fördelaktigt eftersom det klarar både brand- och ljudkrav med ett tunnare bjälklag jämfört med trä, vilket ger mer användbar yta i byggnaden, förklarar Jörgen Sigurdsson.

En av utmaningarna i en hybridstomme är att dimensionera rätt typ av koppling i synnerhet i de kopplingspunkter där betong, stål och trä möts och hur de ska klara lasternas inverkan.

De tunga lasterna från betongbjälklaget innebär stora påfrestningar på stommen. För att hantera dessa utmaningar har företaget utvecklat ett specialdesignat kopplingsgods med extrem precision.

Vi tillverkar kopplingsgodsen i vår stålverkstad i Norrtälje, berättar Jörgen Sigurdsson.

Kommunhuset, på cirka 5 400 kvadratmeter BTA, har ritats av arkitektbyrån CF Møller och får fyra våningar. Här kommer cirka 450 medarbetare få en modern arbetsplats med smarta och effektiva flöden, både interiört och exteriört. När byggnaden står färdig kommer Vacse vara långsiktig fastighetsägare. Stommontaget pågår och byggnaden ska stå färdig hösten 2025.


 

Jörgen Sigurdsson

Försäljningschef, Norrtälje