Först i Sverige med klimatförbättrade håldäck nivå 4
– 40 procent CO2-reduktion med Heidelberg Materials BiobetongTM
Heidelberg Materials Precast Contiga fortsätter att leda utvecklingen mot klimatneutral betong. I våras var de först ut med håldäck i klimatförbättrad betong nivå 3 enligt Svensk Betongs klassning. Nu är de redo att leverera sina håldäck i BiobetongTM som uppnår nivå 4.
Detta innebär en CO2-reduktion på över 40% jämfört med branschens referensvärden, vilket ytterligare stärker Contigas position som pionjär inom hållbart byggande.
– Vi har legat i framkant under lång tid när det gäller att minska miljö- och klimatpåverkan i vår produktion och våra produkter. Redan 2007 var vi en av de första i branschen som ersatte sand med helkrossad ballast i vår betong, berättar Håvard Nyman, produktionschef på Heidelberg Materials Precast Contiga i Uddevalla.
Fortsatt utveckling av Biobetong™
Vidareutvecklingen av Biobetong™ är ytterligare ett viktigt steg på den resan. Håldäck i alla dimensioner är först ut och målet är att kunna erbjuda fler produkter i nivå 4 inom kort, inklusive pelare, balkar och väggelement.
– Den senaste bilagan till branschorganisationen Svensk Betongs vägledning för klimatförbättrade produkter är ett viktigt verktyg och har varit lite av en bibel för oss i arbetet med EPD:er (miljödeklarationer) och betongrecept för nya prefabprodukter, säger Håvard Nyman.
I vägledningen finns det fyra nivåer. Nivåerna motsvarar en minskning av CO2-avtrycket med 10, 20, 30 samt 40 procent eller mer jämfört med en så kallad branschreferens eller typvärde. För enkelhets skull använder Heidelberg Materials samma nivåer för att visa kunderna hur mycket klimatpåverkan minskar med Biobetong™.
En färdplan för klimatneutral betong
Heidelberg Materials Precast Contiga arbetar målmedvetet för att följa betongbranschens färdplan mot klimatneutral betong. Målet är att all betong som används i Sverige ska vara klimatneutral senast 2045, och företaget bidrar aktivt till att nå detta mål genom sin satsning på klimatförbättrad betong.
– För att nå dit måste alla dra sitt strå till stacken och det är bra om kunskapen höjs generellt bland alla aktörer i branschen. Vi är inte rädda för utmaningen och tittar just nu mycket på hur vi kan optimera de olika delmaterialen i våra produkter, cement, stål, armering med mera, säger Håvard Nyman.
Tydlig konkurrensfördel
– Vi märker tydligt att efterfrågan ökar på lösningar som ger bättre miljöprestanda i de flesta typer av byggprojekt idag. Inte minst i offentligt upphandlade projekt ställs det krav på klimatförbättrad betong. Det är såklart en positiv utveckling som dessutom ger oss en konkurrensfördel så länge vi håller oss i framkant, säger företagets marknadschef Carl-Johan Appelberg.